Halk arasında, kokulu üzüm veya laz üzümü diye bilinen bu üzümü yemesi ne kadar güzel olsa da bize gelen birkaç kasa olunca hepsini tüketemiyoruz. Bir kısmını dağıttıktan sonra kalan miktarı, önce ayıklayıp (sapını-çöpünü) sonra yıkıyorum. Miktarı ne kadar olursa olsun; ister bir küçük kase, ister büyük bir tencere üzümlerin üstünü 1cm geçecek kadar su ilave edip, üzümler yumuşayıncaya kadar pişiriyorum ve soğutmaya bırakıyorum.
Yapılışını anlatırken bu üzümlerle ilk tanışmam ve vitamin değeri düşmesin diye verdiğim mücadelem aklıma geldi. Anlatmazsam olmayacak! Belki sizde benim düştüğüm duruma düşebilirsiniz…
Bundan birkaç yıl önce yine önümde kasa kasa üzüm, bunlarla ne yapabilirim diye düşünüyordum ve aklıma sıkıp difrizde dondurma işlemi geldi. Üzümleri ayıkladım, yıkadım ve robota koydum ve tabii ki makinayı çalıştırdım. Sonuç ne mi oldu? Facia! Üzüm çekirdekleri birer saçma taneleri olup robotun içinden fırladılar, tavan, taban, mutfak tezgahı, beyaz dolaplarım, üstüm başım, elim yüzüm her yer mor puantiyeli bir hal aldı. Temizlikler yapıldı ama sıkılması gereken üzümler karşımda ne yapayım bunları diye düşünürken aklıma robotun yapamadığını ellerim yapar diye başladım sıkmaya ben sıkmaya çalıştıkça onlar kaçıyordu ama benim elimden kaçan kurtulamaz dedim ve bitirene kadar mücadele ettim bu sırada da ellerim yanmaya, kızarmaya ve kaşınmaya başladı… Üzüm suları difrize; ben de doktora gittim. Doktor muayenesi sonucunda üzüme alerjim olduğu anlaşıldı. Bir hafta boyunca ilaç tedavisi gördüm.
Eğer alerjiniz varsa, kaynatıp süzgeçten geçirme yöntemini deneyin. Difrizde dondurduğunuz bu meyve suyunu sulandırıp içeblirsiniz veya benim yaptığım gibi meyve sulu puding kıvamında soğuk bir tatlı olarak yiyebilirsiniz.
MALZEMELER
- Üzüm suyu 1 litre
- Toz şeker ben 2 fincan kullandım 3 kahve fincanı
- Un isteğe göre mısırı unu kullanılabilir 1 kahve fincanı
- Nişasta 1 kahve fincanı
YAPILIŞI:
- Üzüm suyunun içine toz şeker, un ve nişasta konulur ve çırpma teliyle iyice karıştırılır.
- Topaklanmalar yok olunca, orta hararetli ısıda kaynayıncaya kadar karıştırılıp pişirilir.
- Ocaktan alındıktan sonra kaplara paylaştırılır. Üzerine isteğe göre fındık, fıstık, hindistan cevizi ile süslenir.
Deneyenlere ve deneyecek olanlara afiyet olsun.
Notice: Undefined variable: aria_req in /home/yasammut/public_html/wp-content/themes/foodie/comments.php on line 44
Notice: Undefined variable: aria_req in /home/yasammut/public_html/wp-content/themes/foodie/comments.php on line 48